Pi. 18. apr 2025

Najs.sk

Všetko čo vás zaujíma

Chystáte sa piecť vianočné koláče? Na toto si dajte pozor!

5 min čítania

Aj keď niekedy dôsledne dodržujeme recept na chutný koláč, po upečení to nie je ono. Pečenie vie byť naozaj v niektorých prípadoch hotová veda a dá sa toho pri ňom veľa pokaziť – stačí nedodržať jeden krok a hneď sa to môže odzrkadliť na konečnom výsledku. Aké najčastejšie chyby pri pečení robíme a ako sa im vyhnúť? Čítajte ďalej!

Chystáte sa piecť vianočné koláče? Na toto si dajte pozor!
(zdroj: unsplash.com)

Dvierka musia zostať aspoň pol hodinu zatvorené

Najväčšou chybou, ktorej sa dopúšťajú predovšetkým neskúsené gazdinky, je neustále otváranie dvierok od rúry. Už pri jednom nazretí môže vnútorná teplota klesnúť až o 25 stupňov, čo znamená, že následne trvá aj 10 minút, kým sa spotrebič znova dostatočne vyhreje a pečie v takej intenzite, ako má. Stálu teplotu si pri pečení si vyžadujú najmä múčniky.

Strata tepla nie je len o vyššej spotrebe energií, ale aj o spľasnutí cesta. Ak potrebujete skontrolovať, čo sa deje v rúre, urobte tak najskôr až po 25 minútach, ideálne však až pred koncom pečenia. Najlepšie sú rúry s vnútorným osvetlením, vďaka ktorému môžete aspoň čiastočne skontrolovať, či sa vám koláč nepáli alebo či je všetko v poriadku.

Potrebujete na pečenie, alebo tak celkovo novú rúru? Pohľadajte si ju aj online – pri takomto nákupe môžete totiž využiť tieto skvelé zľavové kódy pre SK eshopy, alebo zľavy a promo kódy pre české eshopy a nakúpiť navyše aj výhodne.

Viac plechov len do teplovzdušnej rúry

Ak pečiete podľa receptu, zvyčajne je vhodné dodržať odporúčanú dĺžku pečenia. Problémom však môže byť to, že každý máme doma inú rúru, a tak sa môže ľahko stať, že niekedy z nej vytiahneme pokrm nedopečený, inokedy zase zhorený.

Spoliehajte sa aj na vlastný rozum a nedodržiavajte iba slepo pokyny napísané niekým iným: sledujte meniacu sa farbu aj štruktúru pokrmu a pri príprave múčnikov využite špajdľu. Pri zapichnutí do koláča by sa na ňu nemalo lepiť cesto, ak je už koláč hotový.

Hoci v dnešnej dobe šetríme čas, kde sa len dá, pečenie viacerých plechov naraz nemusí byť najlepší spôsob ako to dosiahnuť v kuchyni. Doba pečenia sa skôr, naopak, predĺži. Tiež sa môže stať, že nižšie uložený plech sa vysuší alebo dostatočne neupečie. Ak chcete piecť s viacerými plechmi naraz, riešením je teplovzdušná rúra.

Aj príprava foriem je dôležitá

Aj keď sa ponáhľame, rúru by sme mali vždy predhriať. Keď totiž nie je dostatočne vyhriata, môže sa stať, že cesto nevykysne správne alebo sa neupečie rovnomerne. Recepty s droždím alebo práškom do pečiva si navyše vyžadujú okamžitý kontakt s horúcim vzduchom, aby sa dosiahol správny výsledok. Vždy preto rúru zapnite aspoň 10 až 15 minút pred vložením pokrmu a nastavte ju na odporúčanú teplotu.

V prípade, že pripravujete napríklad múčnik, nikdy nezabudnite plech či formu vymastiť a vysypať múkou. Inak z neho budete len veľmi ťažko vyškrabete hoci len trochu pripečené cesto. Tento problém jednoducho vyrieši aj papier na pečenie, alebo stále obľúbenejšie silikónové formy, z ktorých vám upečené cesto vypadne samo.

Chýbajú vám doma ďalšie formy, prípadne zapekacie misky a plechy, s ktorými by vianočné pečenie prebehlo jednoduchšie? Pozrite si tieto obľúbené české 4Home zľavové kódy, s ktorými nakúpite čokoľvek, čo do svojej domácnosti práve potrebujete, omnoho výhodnejšie, než v kamenných predajniach!